Σπάνια στη ζωή δύο άνθρωποι λέγοντας μηλόπιτα εννοούν το ίδιο πράγμα. Προϊόντος του χρόνου κατάλαβα ότι υπάρχουν τόσες μηλόπιττες, όσοι και οι καταπιανόμενοι με αυτές. Αυτό στην αρχή με τρέλλανε. Με αποσυντόνισε. Άρχισα μετά μανίας να μαζεύω συνταγές για μηλόπιττες, τις δοκίμαζα, τις συνέκρινα, τις αρχειοθετούσα, ώσπου αποφάσισα ότι δεν υπήρχε τέλος. Έτσι κι εγώ συγκεντρώθηκα σε 2 βασικές συνταγές και από κει και πέρα έχω τα αυτιά μου ανοιχτά και δοκιμάζω κατά καιρούς καινούργιες συνταγές που, ως επί το πλείστον, μου επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις. Ιδού μία:
Το σκεύος: Για να ψηθεί ομοιόμορφα η μηλόπιτά σας και να γίνει αφράτη και τραγανή συγχρόνως, προτείνω να χρησιμοποιήσετε ταψάκι με λεπτά τοιχώματα. Τα πυρίμαχα γυάλινα και μαντεμένια σκεύη είναι θαυμάσια για άλλες χρήσεις, αλλά όχι για το ιδανικό ψήσιμο αυτής της μηλόπιτας.
Για ένα ταψάκι λοιπόν περί τα 26 εκατοστά χρειαζόμαστε:
Για τη ζύμη:
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μία πρέζα αλάτι (δηλαδή περί το 1/4 του κουταλακίου του γλυκού)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 αβγό
150 γραμμάρια βούτυρο από το ψυγείο κομμένο σε κυβάκια
3 κουταλιές κρύο νερό
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο ίσα-ίσα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και δημιουργείται ένα ζυμαράκι. Δεν ζυμώνουμε περισσότερο, γιατί αναπτύσσονται οι γλουτένες και σφίγγει η ζύμη.
Τυλίγουμε το ζυμάρι με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
Για τη γέμιση χρειαζόμαστε
περί το 1 κιλό μήλα
λίγο λιωμένο βούτυρο για πασάλειμα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη βανίλιας ή 2 βανίλιες ή λίγα καρύδια, σταφίδες και κανέλλα.
125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (πλήρη, όχι από την ελαφριά)
1 αβγό
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές ροδέλες και τα βάζουμε σε νερό με λίγες σταγόνες λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Βουτυροαλευρώνουμε το ταψάκι μας. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο περίπου 0,5 εκατοστού και την στρώνουμε στο ταψάκι. Την τρυπάμε με το πηρούνι σε πολλά σημεία.
Στρώνουμε τα μήλα από πάνω καλύπτοντας με την κάθε ροδέλα μέρος της άλλης. Πασαλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Πασπαλίζουμε με τη βανίλια. Εναλλακτικά πασπαλίζουμε με την κανέλλα και προσθέτουμε στο κέντρο των μήλων της επιφάνειας από μισό καρύδι και 1-2 σταφίδες.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. 10 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το αβγό και τη ζάχαρη και περιχύνουμε το γλυκό.
Αν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με άλλο γλυκαντικό που επιτρέπεται να μπει στο φούρνο.
Απολαμβάνετε την μυρωδάτη σας μηλόπιτα ζεστή κατά προτίμηση είτε με παγωτό είτε χωρίς. Και μόνο που περιγράφω αυτό το γλυκό, νοιώθω μια γαστριμαργική απόλαυση! Ας τη μοιραστούμε λοιπόν!