Λίγες μέρες πριν από τις γιορτές, οσονούπω δηλαδή, το τραπέζι της κουζίνας ανοίγει και γύρω-γύρω κάθεται απαξάπασσα η οικογένεια, για να παρασκευάσει τα αγαπητά τρουφάκια για τα Χριστούγεννα.
Η συνταγή είναι πολύ απλή και για περίπου 130 τρουφάκια-μπουκίτσες έχει ως εξής:
2 κουταλάκια κακάο
250 γραμμάρια λάδι. Ναι, λάδι, ηλιέλαιο κατά προτίμηση, αλλιώς μισό-μισό ηλιέλαιο και ελαιόλαδο. Έτσι θα διατηρηθούν τα τρουφάκια σας για περισσότερο χρόνο φρέσκα, θα είναι μαλακά και δεν θα ταγγίσει το βούτυρο, που, ως γνωστόν, δεν μένει για πολύ εκτός ψυγείου. Αν παρόλα αυτά δεν σας πείθω, βάλτε λιωμένο βούτυρο (όχι μαργαρίνες και τα τοιαύτα παρασκευάσματα).
1 φλυτζάνι σκούρα ζάχαρη
½ φλυτζάνι νερό
600 γρ. μαύρη, κατάμαυρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα σε κακάο άνω του 60%)
½ κιλό καρύδι κοπανισμένο
10-15 μπισκότα digestive ή πτι-μπερ τριμμένα (αν χρειαστεί)
μπράντυ ή όποιο ποτό σας αρέσει με τη σοκολάτα
½ κιλό τρούφα
και προαιρετικά:
μία μύτη κουταλακίου του γλυκού πιπέρι καγιέν
άλλη μία μύτη κουταλακίου του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα και
μία μύτη κουταλακίου του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
Ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη στη φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει σιρόπι (όχι πολύ πηχτό). Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια, προσθέτουμε το κακάο και το λάδι και τη λιώνουμε σε μπαιν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή στο φούρνο μικροκυμάτων να μην καεί η σοκολάτα. Βάλτε την σε 600 watt για μισό λεπτό, ανακατέψτε και ξαναβάλτε την για άλλο μισό λεπτό κι αν χρειαστεί, κι άλλο μισό). Ανακατεύουμε καλά τη λιωμένη σοκολάτα και την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας κάθε τόσο. Ξέρουμε ότι είναι στη σωστή θερμοκρασία όταν ακουμπήσουμε μια σταγόνα στο χείλι μας και δεν τη νιώθουμε ζεστή.
Χύνουμε τη λιωμένη σοκολάτα στο σιρόπι, προσθέτουμε το ποτό και ανακατεύουμε προσθέτοντας τα χοντροκοπανισμένα καρύδια και τα τριμμένα μπισκότα (και αν επιλέξουμε να τα προσθέσουμε, το αλάτι και το πιπέρι). Αν προσθέσετε το σιρόπι στη σοκολάτα, η σοκολάτα θα σφίξει καθώς θα ανακατεύετε το μείγμα και δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε τα μπισκότα (μπίγκο!)
Αφήνουμε το μείγμα σε δροσερό μέρος για 2-3 ώρες, να σφίξει λίγο, για να μπορέσουμε να το πλάσουμε εύκολα και να μην κολλήσει το μισό στο χέρι μας και το κατασπαράξουμε πριν καν μορφοποιηθεί σε τρούφα.
Κι εδώ αρχίζει το πανηγύρι:
Πλάθουμε σε μπαλλάκια μικρά και συμπαθητικά, να χωράνε σε κανονικό στόμα -κι όχι αυτό του βατράχου, και τα κυλάμε στην τρούφα, στην οποία, αν επιλέξουμε, έχουμε προσθέσει την κανέλλα και το γαρύφαλλο (σας συνιστώ να τα προσθέσετε. Σε μικρές ποσότητες η γεύση τους δεν είναι ακριβώς αισθητή, αλλά απογειώνουν τη γεύση της σοκολάτας. Τα φτιάχνω έτσι τα τελευταία χρόνια και θεωρώ, μετά πάσης, όπως πάντα, μετριοφροσύνης, ότι είναι τα ωραιότερα τρουφάκια που έχω φτιάξει!
Το μυστικό είναι να μη βουτάμε και τα δύο χέρια μέχρι τον καρπό στο μπράντυ και μετά προσπαθούμε και με τα δύο να βουτήξουμε τα υπό κατασκευήν μπαλλάκια στην τρούφα, γιατί όση τρούφα θα κολλήσει στα τρουφάκια μας, άλλη τόση θα κολλήσει και στα κυριολεκτικώς γλυκά μας χεράκια.
Με την εμπειρία ο τρουφολόγος αποκτά και την ανάλογη επιδεξιότητα και βουτάει μόνο το ένα του χέρι και πλάθει μόνο με αυτό τα μπαλλάκια. Χρησιμοποιεί δε 3 δάχτυλα του άλλου χεριού, για να κυλήσει το μπαλλάκι στην τρούφα, όπου το έχει ρίξει ήδη με το λερωμένο χέρι. Έτσι, βρε αδερφέ, μπορείς να σηκώσεις και το τηλέφωνο, να ανοίξεις και την πόρτα, χωρίς να χρειάζεται να σε ακολουθεί συνεργείο καθαρισμού.
Για να επανέλθω λοιπόν στη διασκέδαση του … τρουφίζειν, έχει δουλειές για όλους, ακόμα και για τους μπόμπιρες: Ένας μπορεί να ετοιμάζει τα χαρτάκια, όπου θα ακουμπήσουν νωχελικά ένα-ένα τα τρουφάκια μας. Ένας με ένα κουτάλι κόβει από το μείγμα κουταλίτσες-κουταλίτσες το κάθε τρουφάκι και το δίνει στον έχοντα τη σχετική επιδεξιότητα. Και πού ’σαι; Το υπενθυμίζω, γιατί εύκολα παρασύρεται κανείς: Δεν γεμίζουμε καμιά κουτάλα κάθε φορά. Λίγο-λίγο, κι ας φάμε περισσότερες της μιας τρούφες!