Και σκέφτηκα: Τόσα και τόσα ψωμιά φτιάχνω, γιατί δεν επιχειρώ και μια λαγανίτσα για την Καθαρά Δευτέρα;
Και ιδού, φίλοι μου! Με λίγο θράσος και την απαραίτητη όρεξη για αναζήτηση εποίησα λαγάνα απίθανη και ζηλευτή που λυπάμαι πολύ που μέσω κομπιούτερ δεν μπορείτε να γευτείτε. Το δεύτερο καλύτερο όμως που μπορεί να γίνει είναι να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή και να επιχειρήσετε μόνοι σας το θαύμα. Ιδού λοιπόν το εγχείρημά μου με γαργαλιστικές λεπτομέρειες:
Επειδή είμαι μεγάλη fan του προζυμιού, ετοίμασα το προζύμι από την προηγουμένη όπως κάνω σε όλα μου τα ψωμιά. Για το προζύμι πατήστε εδώ και για το ανάπιασμα του προζυμιού εδώ.
Εννοείται ότι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαγιά, μπορείτε να φτιάξετε μια ωραιότατη λαγάνα προσθέτοντας στο αλεύρι σας ξηρή μαγιά και τροποποιώντας ανάλογα τη συνταγή.
Χρησιμοποίησα 600 γραμμάρια αλεύρι ως εξής:
300 γραμμάρια κίτρινο αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
150 γραμμάρια αλεύρι σικάλεως ολικής αλέσεως
150 γραμμάρια αλεύρι ζέας επίσης ολικής αλέσεως
Επίσης εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλεύρι θέλετε, αρκεί να είναι αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις.
200 γραμμάρια προζύμι [όπως είπαμε, αν θέλετε μαγιά, βάλτε ένα φακελάκι ξηρή μαγιά στο αλεύρι]
2/3 του φλυτζανιού ταχίνι ολικής αλέσεως
1/3 του φλυτζανιού λάδι
230 γραμμάρια χλιαρό (όχι ζεστό) νερό
Ζύμωσα όλα τα υλικά ίσα-ίσα μέχρι να αναμειχθούν, σκέπασα το μπωλ με μια πετσέτα και το άφησα ήσυχο σε μια ζεστή άκρη της κουζίνας για 20 λεπτά.
Μετά, πατήκωσα το ζυμάρι και προσέθεσα 12 γραμμάρια αλάτι.
Ζυμώνουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Είτε με το μίξερ (6-7 λεπτά), είτε με τα χρυσά μας τα χεράκια, αν μας αρέσει να πασπατεύουμε το φαγητό μας. Όπως διαπιστώνετε, ανήκω φανατικά στη δεύτερη κατηγορία, γιατί θέλω να μεγιστοποιώ τον αριθμό των αισθήσεων που συμμετέχουν στην απόλαυση. Θέλουμε και σ' αυτήν την περίπτωση περί τα 7-8 λεπτά για το ζύμωμα. Θα διαπιστώσετε ότι λόγω του ταχινιού το ζυμάρι μας κολλάει. Το πασπαλίζουμε ενίοτε με λίγο αλεύρι, αλλά προσοχή στην υπερβολή. Να μην μας γίνει στούκας. Ένα ωραίο ξέστρο της ζύμης, από αυτό που χρησιμοποιούν οι φουρνάρηδες, είναι πολύ χρήσιμο.
Βάζουμε το ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί ξανά στο μπωλ του σκεπάζοντάς το αυτήν τη φορά με μεμβράνη. Στην περίπτωση που έχουμε βάλει προζύμι, σε μία ώρα το πατηκώνουμε και το τραβολογάμε από δω κι από κει, για να πάρει οξυγόνο και να φουσκώσει καλά αργότερα. Επαναλαμβάνουμε μετά από άλλη μία ώρα και το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τα καλά για μια νύχτα. [Αν έχουμε χρησιμοποιήσει μαγιά, αυτή η διαδικασία περιττεύει. Αφήνουμε το ζυμάρι μας για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί και προχωρούμε στο παρασύνθημα, δηλαδή το ζύμωμα της λαγάνας όπως περιγράφεται παρακάτω].
Πατηκώνουμε το ζυμάρι μας και το πλάθουμε σε φραντζολάκι. Πασπαλίζουμε το ταψί του φούρνου με καλαμποκάλευρο και βάζουμε μέσα το φραντζολάκι και το πατηκώνουμε με τα δάχτυλά μας, δίνοντάς του το σχήμα της λαγάνας. Πασπαλίζουμε από πάνω με σουσάμι και μαυροκούκι (ένα είδος μαύρου σουσαμιού) συνεχίζοντας το πατήκωμα με τα δάχτυλα και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα κι ένα κουβερτάκι και αφήνουμε ήσυχη τη λαγάνα άλλη μία ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210 βαθμούς. Βάζουμε κάτω-κάτω ένα ταψάκι με καυτό νερό, για να δημιουργούνται υδρατμοί στον φούρνο, πράγμα που θα κάνει την κόρα της λαγάνας μας λεπτή και τραγανή. Μόλις ο φούρνος φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, τον ψεκάζουμε (ναι τον φούρνο) με χλιαρό νερό, για να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερη υγρασία. Φουρνίζουμε τη λαγάνα. Για 3 φορές κάθε 2 λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο και ψεκάζουμε με νερό επάνω στη λαγάνα. Αφήνουμε να ψηθεί περί τη μισή ώρα με 40 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, λυποθυμούμε με το θέαμα και την ευωδιά και συγκρατούμεθα για κανένα μισάωρο, μέχρι να κρυώσει λίγο, για να την κόψουμε και να την απολαύσουμε! Καλή Σαρακοστή!