πρασόκιο

Και βέβαια δεν υπάρχει η λέξη. Και βέβαια είναι ένας νεολογισμός. Αλλά μετά το τραχανότο (θου Κύριε...) και το κριθαρότο που αμφότερα στραγγαλίζουν τη γλώσσα, ίνα μη τι άλλο είπω, το πρασόκιο τουλάχιστον θα μπορούσε δυνητικά να είναι η σύνθετη λέξη που αποδίδει ακριβώς το απλό και θείο αυτό φαγάκι. Και εξηγούμαι, για να μην σας κρατώ σε αγωνία και δεν το θέλω, γιατί κόβει την όρεξη: Πράσο και φινόκιο κάνουν το πρασόκιο.

Ψώνιζα τα λαχανικά της εβδομάδας από τη βιολογική λαϊκή της γειτονιάς μου και με πολύ ενδιαφέρον -και άκρατη περιέργεια- παρατηρούσα τα εποχιακά λαχανικά των πολύχρωμων πάγκων και τους συνδυασμούς αγορών των εμπειρότερων εμού. Ήδη είχα βάλει στο μάτι ένα φουντωτό φινόκιο και αναρρωτιόμουν πώς θα μπορούσα να το μαγειρέψω. Και, ω του θαύματος, βλέπω την κυρία που εξυπηρετούνταν πριν από μένα να ζητάει πράσα και φινόκιο. Τη ρώτησα πώς θα τα μαγειρέψει και μου είπε ότι τα μαγειρεύει μαζί σ΄ ένα λαδερό φαγάκι της εποχής. Αυτό το "της εποχής" με γαργάλισε. Ψώνισα το φινόκιο και τα πρασάκια μου και βουρ για το lab της κουζίνας μου.

Χρησιμοποίησα:

5 μεσαία πράσα

1 φινόκιο (ρίζα και φύλλα)

2 καρότα

1 πατάτα

λίγο λάδι, ίσα-ίσα να γεμίσει ο πάτος της κατσαρόλας

μισό φλυτζάνι καυτό νερό

αλάτι και πιπέρι

Και για το αβγολέμονο (που είναι προαιρετικό)

1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός) και 

1 αβγό

Η παρασκευή απλούστατη:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και το αφήνουμε μέχρι να βράσει, προκειμένου να ζεματίσουμε το πράσο.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα πράσα, το φινόκιο, τα καρότα και την πατάτα.

Ειδικά για τα πράσα, τα πλένουμε πολύ καλά με χλιαρό νερό, για να φύγουν τα χώματα. Δεν τα στραγγίζουμε αδειάζοντάς τα στο σουρωτήρι, αλλά βγάζοντάς τα από το σκεύος που τα πλένουμε με τρυπητή κουτάλα. Έτσι μένει στον πάτο του σκεύους το χώμα τους. Ειδικά αν είναι βιολογικά τα πράσα, θα είναι γεμάτα λάσπη. Αλλά μην πτοείστε, φίλοι μου. Επαναλαμβάνουμε το πλύσιμο όσο χρειάζεται, ώστε το νερό που μένει να είναι πεντακάθαρο. Τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει, ανακατεύουμε, και, από τη στιγμή που θα ξαναρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε για 1 λεπτό και στραγγίζουμε.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό. Ανακατεύουμε.

IMG_5737.jpg

Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγάκι μας να μαγειρευτεί ήσυχα-ήσυχα για 40 λεπτά.

Αν θέλουμε να προσθέσουμε αβγολέμονο, χτυπάμε ένα αβγό και προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε σιγά-σιγά 2-3 κουταλιές της σούπας ζουμί από το φαγητό μας στο μείγμα του αβγού με το λεμόνι και χύνουμε το όλον στην κατσαρόλα.

Για να μην γίνουν όλα νιανιά, σείουμε με προσοχή την κατσαρόλα, για να δημιουργηθεί μικρή τρυκυμία εντός της και να αναμειχθούν τα ωραία μας μυρωδάτα υλικά. Αν αντέχουμε, αφήνουμε το φαγάκι μας κανα δεκάλεπτο να σταθεί και σερβίρουμε με ωραίο προζυμένιο ψωμάκι ή μυρωδάτη λαγάνα συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με ξυνοτύρι ή φέτα.