Ο Γιώργος είναι παλιός και καλός φίλος. Είναι φιλομαθές και ανήσυχο ον και απολαμβάνει να κατακτάει καινούργιους στόχους. Έτσι έσκασε ένα πρωί στο σπίτι μου με ένα σακί λεμόνια και ανέκραξε θριαμβευτικά: "Ήρθα να φτιάξουμε μαρμελάδα με τα τελευταία βιολογικά λεμόνια της χρονιάς από το περιβόλι του φίλου μου του Κυριάκου και με τη συνταγή του!"
Έτσι βαλθήκαμε να φτιάξουμε την περί ης ο λόγος μαρμελάδα. Δεν ήταν η πιο εύκολη συνταγή μαρμελάδας που έχει περάσει από τα χέρια μου, γιατί, ως τεμπελομάγειρας η ίδια, επιδιώκω το μέγιστο της απόλαυσης με την ήσσονα προσπάθεια. Κι εδώ η προσπάθεια υπήρξε μείζων. Αλλά η ζαχαροπλαστική με το Γιώργο και η πλάκα που κάναμε πάνω από την κατσαρόλα, όπως και το αποτέλεσμα της λεμονάτης και λεπτόγευστης μαρμελάδας με αποζημίωσαν. Και ιδού η συνταγή:
1,5 κιλό φλούδα λεμονιού
1,5 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
1 ποτήρι χυμός λεμονιού
1 κιλό ζάχαρη
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα στύβουμε όλα. Κρατάμε στην άκρη ένα ποτήρι για τη μαρμελάδα και τον υπόλοιπο χυμό τον κρατάμε για να φτιάξουμε τη σπιτική λεμονάδα που περιγράφω στη συνταγή που δημοσιεύεται επίσης σήμερα.
Βράζουμε τις φλούδες του λεμονιού για 10 λεπτά. Όπως είναι στην κατσαρόλα με το νερό βγάζουμε τις φλούδες με ένα μεγάλο κουτάλι και τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Δεν μας πειράζει να πάρουμε και λίγο νερό μαζί.
Προσθέτουμε τους χυμούς και τη ζάχαρη.
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας. Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο ανακατεύοντας πολύ τακτικά. Δεν απομακρυνόμαστε από την παρασκευή μας. Κολλάει εύκολα και καίγεται!
Για την ποσότητα αυτήν η μαρμελάδα θα είναι έτοιμη σε μία ώρα περίπου. Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, ξέρετε ότι είναι έτοιμη η μαρμελάδα σας, όταν φτάσει τους 105 βαθμούς Κελσίου. Αλλιώς υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να βεβαιωθείτε: Βλέπετε τις μπουρμπουλήθρες. Όταν γίνουν μεγάλες και νωχελικές, ξέρετε ότι φτάνετε σε αίσιο τέλος. Έχετε κι ένα κρύο πιάτο κοντά σας. Βγάζετε μια κουταλίτσα από τη μαρμελάδα, στο πιάτο, αφήνετε λίγο να κρυώσει και τραβάτε μια γραμμή στο μέσον της με το δάχτυλό σας. Αν το ποταμάκι που φτιάξατε δεν κλείσει αμέσως, είσαστε έτοιμοι.
Βάζετε τη μαρμελάδα καυτή όπως είναι σε καυτά αποστειρωμένα βαζάκια και τα γυρίζετε ανάποδα στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Η μαρμελάδα κρατάει πολύν καιρό έτσι στο ντουλάπι σας. Κάθε τόσο ελέγχετε τα καπάκια από τα βαζάκια σας, για να βεβαιώνεστε ότι δεν έχει πάρει αέρα η μαρμελάδα: Όταν τα πιέζετε στο κέντρο να μην ταλαντώνεται το καπάκι. Αν ταλαντώνεται, γρήγορα στο ψυγείο και όταν την ανοίξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει πριν την καταναλώσετε.
Η αποστείρωση των βάζων είναι πολύ απλή:
Πλένετε τα βαζάκια και τα καπάκια τους που πρέπει να μην είναι πλαστικά, για να αντέχουν σε ψηλές θερμοκρασίες. Τα βάζετε αναποδογυρισμένα χωριστά τα βαζάκια από τα καπάκια σε μια καθαρή πετσέτα που έχετε στρώσει σε ένα ταψί του φούρνου σας. Κατά τη διάρκεια παρακευής της μαρμελάδας ανάβετε τον φούρνο στους 100 βαθμούς. Όταν φτάσει στη θερμοκρασία αυτήν, μετράτε 15 λεπτά. Σβήνετε το φούρνο και τα βαζάκια είναι έτοιμα. Τα αφήνετε στο φούρνο μέχρι να είσαστε έτοιμοι να τα γεμίσετε, για να μείνουν καυτά.