Γνωρίζω μια καλή κυρία. Την κυρία Βούλα. Που κάθε φορά που πηγαίνω στο σπίτι της με γεμίζει με όλων των ειδών τα καλούδια από το περιβόλι της. Προχθές μου έδωσε ένα καφάσι ροδάκινα. Ζουμερά και λαχταριστά. Δοκίμασα και μου ήρθε μια λιποθυμιά! Σκέφτηκα λοιπόν μερικά από αυτά να τα διατηρήσω σε μορφή μαρμελάδας. Αν δεν έχετε σκεφτεί ποτέ να φτιάξετε σπιτική μαρμελάδα, τώρα ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσετε. Γιατί ελάχιστα χειροποιήματα είναι ευκολότερα από την παρασκευή μαρμελάδας. Και ιδού η απόδειξη:
Πλένετε καλά τα φρούτα και, αν είναι βιολογικά τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια μαζί με τη φλούδα και πετάτε μόνο κουκούτσια και κοτσανάκια. Αν δεν είναι βιολογικά, τα καθαρίζετε πρώτα.
Ζυγίζετε για 1 κιλό καθαρισμένο φρούτο 800 γραμμάρια ζάχαρη.
Τα βάζετε όλα μαζί σε μεγάλη κατσαρόλα και τα αφήνετε σκεπασμένα για 2-3 ώρες, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Μετά τα βάζετε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύετε.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και ανακατεύετε πού και πού. Σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, που τον αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα. Όταν τα φρούτα σας αρχίσουν να διαλύονται, η μαρμελάδα σας να αρχίσει να γυαλίζει και οι μπουρμπουλήθρες να μεγαλώνουν, ξέρετε ότι είναι σχεδόν έτοιμη. Για 1 κιλό φρούτα, ο χρόνος που θέλει η μαρμελάδα για να γίνει είναι περίπου μισή ώρα. Δοκιμάζετε αν έγινε ως εξής: Σε ένα κρύο πιάτο βγάζετε μια κουταλίτσα από τη μαρμελάδα, αφήνετε λίγο να κρυώσει και τραβάτε μια γραμμή στο μέσον της με το δάχτυλό σας. Αν το ποταμάκι που φτιάξατε δεν κλείσει αμέσως, είσαστε έτοιμοι. Αν έχετε θερμόμετρο, η θερμοκρασία θα δείχνει 105-106 βαθμούς.
Μην τη βράσετε περισσότερο. Θα παραπήξει και θα σκουρήνει. Αν δεν σας αρέσει να έχει κομμάτια η μαρμελάδα σας, λιώστε τα, ή βάλτε από την αρχή μικρότερα κομματάκια από αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Αν θέλετε, μπορείτε μόλις τελειώσει ο βρασμός να προσθέσετε στη μαρμελάδα μια χούφτα καβουρδισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα. Στη συνταγή που περιγράφω δεν έβαλα αμύγδαλα, γιατί το έκανα στη μαρμελάδα βερύκοκκο που έφτιαξα τις προάλλες.
Βάζετε τη μαρμελάδα καυτή όπως είναι σε καυτά αποστειρωμένα βαζάκια και τα γυρίζετε ανάποδα στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Η μαρμελάδα κρατάει πολύν καιρό έτσι στο ντουλάπι σας. Κάθε τόσο ελέγχετε τα καπάκια από τα βαζάκια σας, για να βεβαιώνεστε ότι δεν έχει πάρει αέρα η μαρμελάδα: Όταν τα πιέζετε στο κέντρο να μην ταλαντώνεται το καπάκι. Αν ταλαντώνεται, γρήγορα στο ψυγείο και όταν την ανοίξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει πριν την καταναλώσετε.
Η αποστείρωση των βάζων είναι πολύ απλή:
Πλένετε τα βαζάκια και τα καπάκια τους που πρέπει να μην είναι πλαστικά, για να αντέχουν σε ψηλές θερμοκρασίες. Τα βάζετε αναποδογυρισμένα χωριστά τα βαζάκια από τα καπάκια σε μια καθαρή πετσέτα που έχετε στρώσει σε ένα ταψί του φούρνου σας. Κατά τη διάρκεια παρακευής της μαρμελάδας ανάβετε τον φούρνο στους 100 βαθμούς. Όταν φτάσει στη θερμοκρασία αυτήν, μετράτε 15 λεπτά. Σβήνετε το φούρνο και τα βαζάκια είναι έτοιμα. Τα αφήνετε στο φούρνο μέχρι να είσαστε έτοιμοι να τα γεμίσετε, για να μείνουν καυτά.