Λάτρις των αβγών και των τυριών, και δη των βρωμερών τοιούτων, αναρρωτιόμουν τι να μαγειρέψω, ενώ συγχρόνως οι σιελογόνοι αδένες και η λαιμαργία μου ανταγωνίζονταν μεταξύ τους. Και ξαφνικά ανέκραξα: Μα ποιος είναι καλύτερος συνδυασμός των δύο πολυαγαπημένων μου υλικών από ένα σουφλέ ροκφόρ!
Εξηγούμαι προκαταβολικά, ότι αυτό που ακολουθεί δεν αποτελεί το απαύγασμα της τεμπέλικης μαγειρικής, καθότι έχει τρία (σύντομα όμως) στάδια. Όμως με λίγη οργάνωση, επιμονή και επανάληψη, σας διαβεβαιώνω ότι σε λιγότερη από μισή ώρα θα έχετε το σουφλέ σας φουρνισμένο.
Και ιδού, φίλοι μου, μετά από λίγο τι συνέβη:
Η μπεσαμέλ:
30 γραμμάρια αλεύρι
40 γραμμάρια βούτυρο
¼ του λίτρου γάλα
περί το 1/4 φρεσκοτριμμένου μοσχοκάρυδου (αν έχετε έτοιμο τριμμένο βάλτε μια άκρη του κουταλακίου του γλυκού)
πιπέρι (λευκό κατά προτίμηση)
Ετοιμάζουμε αυτό που η γαλλική κουζίνα ονομάζει roux: Ζεσταίνουμε δηλαδή το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ίσα-ίσα μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο του κατσαρολακίου, και τέλος το γάλα λίγο-λίγο, ώστε η κάθε προσθήκη να μην ρίχνει απότομα τη θερμοκρασία του μείγματος, για να μην σβωλιάζει το μείγμα (τώρα εξηγούνται όλα!).
Απομακρύνουμε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι αρκετά πηχτή.
Το μείγμα του τυριού:
περί τα 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (η ποσότητα μπορεί να είναι και λίγο παραπάνω. Δεν θα σας χαλάσει η συνταγή)
περί τα 100 γραμμάρια ροκφόρ
5 κρόκοι
Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε εκεί μέχρι να βράσει. Προσθέτουμε το ροκφόρ, που έχουμε λιώσει με πηρούνι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη μπεσαμέλ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία μάζα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε λίγο να κατεβεί η θερμοκρασία και προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας πολύ καλά, για να μην ψηθούν.
Κι ενώ περιμένουμε να κρυώσει λίγο το παραπάνω μείγμα, δεν μένουμε άπραγοι, καθότι ο χρόνος είναι χρήμα και ο τεμπέλης μάγειρας δεν θέλει να τον σπαταλάει ασκόπως, και ετοιμάζουμε τον …αφρό χρησιμοποιώντας
5 ασπράδια
αλατοπίπερο (με τσιγκουνιά το αλάτι, γιατί το ροκφόρ είναι πολύ αλμυρό τυρί)
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα. Μοιράζουμε το μείγμα σε 8 ατομικά βουτυρωμένα πυρεξάκια για σουφλεδάκια γεμίζοντας κατά τα 2/3, καθότι το μείγμα μας θα διπλασιαστεί στο φούρνο. Αν προτιμάμε, όπως έκανα σ’ αυτήν την εκτέλεση της συνταγής, βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο μεγάλο πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ. Κι εδώ δεν υπερβαίνουμε τα 2/3 του σκεύους.
Καθίζουμε τους συνδαιτυμόνες στο τραπέζι, τους θυμίζουμε ότι εδώ δεν συγκεντρωθήκαμε για να φάμε αλλά για να γευματίσουμε ή να δειπνήσουμε (ανάλογα με την ώρα), και αρχίζουμε να τσιμπολογούμε άλλα τινά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας), ή ώσπου να διπλασιαστεί σε ύψος και να πάρει αυτό το λαχταριστό χρώμα.
Ενημερώνουμε τους εμβρόντητους συνδαιτυμόνες, των οποίων η μύτη έχει ήδη σπάσει, ότι επίκειται το ξεφούρνισμα, oh yes!
Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε αμέσως γιατί το σουφλέ δεν περιμένει, ξεφουσκώνει άμα τη εξόδω από τον φούρνο.
Βάζουμε στο στόμα μας, με προσοχή να μην καούμε την πρώτη μπουκιά και αισθανόμαστε ρίγη ευδαιμονίας!