Φτιάχνω πάντα τα γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδα. Στο πατρικό μου σπίτι όμως τρώγαμε τα γεμιστά με ρύζι και κιμά. Σκέφτηκα λοιπόν να δοκιμάσω να τα φτιάξω και έτσι μια φορά και, μόλις τα γεύτηκα ήρθε στο μυαλό μου η παιδική γεύση των οικογενειακών τραπεζιών που με χαρά μοιράζομαι σήμερα μαζί σας. Πριν τελειώσει το καλοκαίρι, αν δεν έχετε δοκιμάσει αυτήν την παραλλαγή, σας τη συνιστώ με θέρμη.
Επειδή η οικιακή μαγειρική δεν είναι θετική επιστήμη, οι ποσότητες των υλικών ποικίλλουν ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.
Για 6 άτομα χρειαζόμαστε:
6 ντομάτες
6 πιπεριές
12 κουταλιές ρύζι γλασέ
500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο (αν μας αρέσει)
δυόσμο, μαϊδανό, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
1/2 φλυτζάνι λάδι
Πλένουμε ντομάτες και πιπεριές. Κόβουμε ένα καπελάκι από τη μεριά του κοτσανιού, χωρίς να αποχωριστεί το καπάκι και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μπωλ, αφού καθαρίσουμε τις πιπεριές από τα σποράκια. Το περνάμε απαλά στο μπλέντερ (με ένα και μοναδικό βζουτ). Όχι υπερβολές και μας γίνουν ντοματοπιπεροχυμός…
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Βάζουμε 2-3 κουταλιές λάδι σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και μετά προσθέτουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς για λίγα δευτερόλεπτα, για να μην καεί.
Μετά προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί καλά και να εξατμισθούν όλα τα υγρά. Μόλις έχουμε έναν σχεδόν στεγνό πάτο της κατσαρόλας, προσθέτουμε τον πολτό από τις ντομάτες και τις πιπεριές, το ρύζι, ψιλοκομμένο τον μαϊδανό και το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη γέμιση να σιγομαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να τελειώσουν τα υγρά και να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Γεμίζουμε τα ζαρζαβατικά, όχι ασφυκτικά, γιατί το ρύζι φουσκώνει και θα σκάσουν. Τα βάζουμε στο ταψί ανάποδα, δηλαδή με το καπάκι προς τα κάτω. Έτσι οι ατμοί δεν διαφεύγουν, μένουν μέσα στο ζαρζαβατικό και η γέμιση δεν ξεραίνεται και γίνεται απαλή.
Με ό,τι έχει περισσέψει από το μείγμα της γέμισης (που συνήθως περισσεύει, αν τα ζαρζαβατικά μας δεν είναι τεραστίων διαστάσεων) γεμίζουμε τα κενά ανάμεσα στις ντοματοπιπεριές.
Ραίνουμε με το υπόλοιπο λάδι και μετά αλατίζουμε τα ζαρζαβατικά λίγο από πάνω (κατά προτίμηση με χοντρό αλάτι). Το κάνουμε μετά από το λάδι, για να συγκρατηθεί στην επιφάνεια το αλάτι και να νοστιμίσει ακόμη περισσότερο ντομάτες και πιπεριές. Αν το κάνουμε αντίθετα, το αλάτι θα γλυστρήσει στη γέμιση και θα την κάνει αλμυρότερη απ' όσο θέλουμε, ενώ η σάρκα των ζαρζαβατικών θα είναι ανάλατη (αυτά τα κόλπα για όσους βάζουν αλάτι στο φαγητό). Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό στο ταψί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα, μέχρι να ζαρώσουν οι πιπεριές. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δούμε ότι τελειώνουν τα υγρά στο ταψί, προσθέτουμε λίγο ακόμα καυτό νερό.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγάκι μας να ξεκουραστεί.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό (ποτέ κρύο από το ψυγείο όταν οι γεμιστές έχουν κιμά) και συνοδεύουμε με ένα ωραίο ροζέ δροσερό κρασάκι.