Και μάλιστα σπιτικά!
Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στην Ιταλία ο φίλος μου ο Giuliano μου υποσχέθηκε τα καλύτερα τορτέλι της Βόρειας Ιταλίας. Έτσι με πήγε σ' ένα χωριουδάκι στο πουθενά και σταμάτησε μπροστά σε ένα οίκημα που επ' ουδενί δεν θα διενοούμην να διαβώ το κατώφλι του αν δεν είχα τη γνώση του ντόπιου. Και από μέσα δηλαδή, αυτό το ...εστιατόριο δεν σου γέμιζε και πολύ το μάτι. Όταν όμως ανέλαβε η μύτη, κάτι άρχισα να ψυχανεμίζομαι. Σε λίγο προσγειώθηκε μπροστά μου ένα πιάτο με αχνιστά και μυρωδάτα τορτελίνια συνοδευόμενα από το τοπικό κρασί lambrusco. Και τότε η γεύση απογειώθηκε. Η καλότατη μαγείρισσα κατάλαβε ότι ήταν υπεύθυνη της τρελλής ευωχίας μου και μου χάρισε τη συνταγή της.
Λοιπόν, φίλοι μου, εξηγούμαι προκαταβολικά ότι αυτή, παρότι εύκολη, δεν είναι μία από τις συνταγές της τεμπέλας. Αντίθετα είναι συνταγή για φιλόπονο μάγειρα που φροντίζει σε κάθε λεπτομέρεια το φαγάκι του και του δίνει και τον αντίστοιχο χρόνο. Όμως: Αν αποφασίσετε να κάνετε τη γιόγκα της σπιτικής πάστας, όπερ έστι μεθερμηνευόμενον ότι θα επενδύσετε 2-3 ώρες στην κουζίνα πλάθοντας και γεμίζοντας, κάντε το με τη διάθεση του ανθρώπου που απολαμβάνει ό,τι κάνει. Αλλιώς πάτε στο σούπερ μάρκετ και αγοράστε φρέσκια πάστα με συνοπτικές διαδικασίες.
Το καλό μετά από την μακρά προετοιμασία είναι ότι εκτός ότι θα έχετε απολαύσει τη διαδικασία, θα έχετε φτιάξει αρκετά τορτελίνια για περισσότερα του ενός γεύματα. Τα τορτελίνια καταψύχονται εύκολα και, όπως είναι παγωμένα, μπαίνουν στην κατσαρόλα και τσουπ, έτοιμο το φαγάκι μας μια μέρα που δεν έχουμε καθόλου χρόνο να διαθέσουμε για μαγείρεμα (ιδού και η τεμπέλικη εκδοχή της συνταγής, για να διατηρήσουμε τη φήμη μας ως τεμπέληδες μάγειροι).
Η συνταγή που σας δίνω εδώ είναι τορτελίνια με γέμιση κολοκύθας.
Για την πάστα. Φτιάχνετε όση θέλετε ακολουθώντας την αναλογία:
100 γραμμάρια αλεύρι μαλακό τύπου 00
1 αβγό
Αν χρειαστεί, προσθέστε μια σταλιά νερό.
Εδώ έβαλα 300 γραμμάρια αλεύρι με 3 μεγάλα αβγά και δεν προσέθεσα νερό.
Βάζουμε τα δύο υλικά στο μίξερ και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ωραία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλαχιστον 1 ώρα να ξεκουραστεί. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Η γέμιση κολοκύθας δεν χρειάζεται να είναι πολλή, καθότι βάζουμε μια σταλιά σε κάθε κομμάτι πάστας:
Κόκκινη κολοκύθα, ναι, αυτήν της Σταχτοπούτας. Για την ποσότητα της ζύμης, έβαλα περί τα 150 γραμμάρια.
παρμεζάνα τιμμένη
1-2 μπισκοτάκια αμαρέτο τριμμένα
μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1/2 σφηνάκι sambuca
Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη λιώνουμε στο μπλέντερ ή την τρίβουμε στον τρίφτη.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα μαζί τα υλικά της γέμισης
Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας και τη φόρμα για τα τορτελίνια. Αν δεν έχουμε, κάνουμε χειροτεχνία. Κόβουμε το ζυμαράκι μας και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από τη φόρμα μας και πάχους 1 χιλιοστού.
Το βάζουμε στην αλευρωμένη φόρμα. Με το χέρι μας πατηκώνουμε τη ζύμη να κάνει κοιλότητες ακολουθώντας το σχήμα της φόρμας και γεμίζουμε.
Με ένα πινελάκι βρέχουμε προσεκτικά τη ζύμη γύρω από το κάθε τορτελίνι και σκεπάζουμε με ένα ίδιο φύλο ζύμης. Κόβουμε σε κομματάκια και ξεφορμάρουμε.
Αν δεν έχουμε την κατάλληλη φόρμα, μπορούμε να κάνουμε μια απλή χειροτεχνία.
Βράζουμε όσα χρειαζόμαστε σε αλατισμένο νερό. Αφού επιπλεύσουν όλα, περιμένουμε 2-3 λεπτά και στραγγίζουμε. Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο βούτυρο (λίγο είπαμε) και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Όσα τορτελίνια δεν μαγειρέψουμε, τα βάζουμε αραιά-αραιά σε ένα πιάτο και τα καταψύχουμε. Όταν παγώσουν, τα τοποθετούμε σε κλειστό δοχείο στην κατάψυξη για μελλοντικό γεύμα.