κρέμα λεμονιού

10 το πρωί μια Κυριακή και έσπαγα το κεφάλι μου τι ελαφρό και θαυμάσιο επιδόρπιο να φτιάξω, για να κλείσω ένα ωραίο γεύμα με ψάρι που θα ετοίμαζα για φίλους που θα έρχονταν για φαγητό το μεσημέρι. Καθότι, φίλοι μου, της τεμπέλας είναι όλα τα μαγειρέματα και τα ζαχαροποιήματά μου, και, όχι μόνον τα φτιάχνω την τελευταία στιγμή, αλλά πολλές φορές τα σκέφτομαι την προτελευταία. Και, ω του θαύματος, έλαμψε η ιδέα: Κρέμα λεμονιού! Και ιδού η αναλυτική περιγραφή μιας συνταγής που σεμνύνομαι να έχω εφεύρει και τη μοιράζομαι μαζί σας για να μην την ξεχάσω με όλες τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες:

Για 6 μπωλάκια χρειαζόμαστε:

1/4 του φλυτζανιού ζάχαρη

1/4 του φλυτζανιού αλεύρι

1 φλυτζάνι νερό

3 αβγά χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια

1 λεμόνι βιολογικό για να μην είναι κερωμένο εξωτερικά (χυμός και ξύσμα)

1/8 του κουταλιού του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά βούτυρο.

 

Πράττουμε ως εξής:

Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τη ζάχαρη με λίγο από το νερό και αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι να λιώσει.

Ανακατεύουμε στο υπόλοιπο νερό το αλεύρι και το χύνουμε στο μείγμα που είναι στη φωτιά. Βράζουμε για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας, για να μην κολλήσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, τους κρόκους ενώ ανακατεύουμε έντονα, το λεμόνι με το ξύσμα και, τέλος, το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε τη μαρέγκα.

Μου αρέσει πολύ η ιδέα της ελβετικής μαρέγκας, γιατί το αβγό παστεριώνεται ενώ χτυπιέται στο μπαιν μαρί.

Θα χρειαστούμε τα ασπράδια των αβγών που σπάσαμε για την κρέμα. Τα ζυγίζουμε και βάζουμε ίσο βάρος κρυσταλλικής ζάχαρης, μία πρέζα αλάτι και λίγο εκχύλισμα βανίλιας.

Αν δεν έχουμε ζυγαριά, υπολογίζουμε χοντρικά ότι το ασπράδι ενός μεσαίου αβγού ζυγίζει περί τα 30 γραμμάρια

Προσθέτουμε για κάθε ασπράδι 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη.

Σε κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει βάζουμε ένα καθαρό μπωλ. Φροντίζουμε ο πάτος του μπωλ να μην ακουμπάει στο νερό, για να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία περισσότερο απ’ όσο αντέχει το αβγό.

Χτυπάμε με τον αβγοδάρτη καλά-καλά για 4-5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει το μείγμα και να γίνεται λίγο σαν αφρός. Αν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε τη θερμοκρασία και παίρνουμε το μπωλ από τη φωτιά όταν φτάσει μεταξύ 70 και 75 βαθμών. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, αφαιρούμε από τη φωτιά όταν  δούμε το μείγμα να αχνίζει ή όταν βουτήξουμε το δάχτυλό μας και δεν μπορούμε να το κρατήσουμε εκεί πάνω από λίγα δευτερόλεπτα. Τότε μεταφέρουμε αυτήν τη σαπουνάδα στον (πεντακάθαρο) κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να κρυώσει και να γίνει μια ωραία γυαλιστερή μαρέγκα που δεν πέφτει ακόμα κι αν την κρατήσουμε ανάποδα.

Προσθέτουμε τη μαρέγγα στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς.

Βάζουμε την κρέμα σε μπωλάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Σερβίρουμε είτε όπως είναι,...

...είτε με λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα και έναν μπεζέ που φτιάχνουμε με γαλλική μαρέγκα, όπως περιγράφω στην πάβλοβα (συνταγή εδώ).

 

Απολαύστε και τείνετε το ους παρακαλώ, για να ακούσετε τους ήχους ευωχίας που θα εκβάλλουν οι συνδαιτυμόντες σας χάνοντας κάθε ίχνος αιδημοσύνης...