γιουβαρλάκια


Ανήκω στους ανθρώπους που είναι παμφάγοι. Τρώω ελάχιστο κρέας και σπάνια. Σέβομαι απεριόριστα τις ευαισθησίες του κάθε ανθρώπου σχετικά με την προσέγγιση της διατροφής του και φροντίζω, όταν ταΐζω κάποιον, το φαγητό και ο τρόπος παρασκευής του να ανταποκρίνεται στις ανοχές του σωματικές, πολιτισμικές, πνευματικές, και την εν γένει στάση και ευαισθησίες του απέναντι στη φύση.

Τούτων λεχθέντων, η δική μου στάση απέναντι στο φαγητό είναι απλή: Επειδή δεν έχω 4 στομάχια, ούτε έντερο 25 μέτρα, αλλά ούτε και χρόνο για παρασκευές τροφής που αποκλείει κάποιες κατηγορίες τροφών και τις αντικαθιστά με άλλες, φτιάχνω πού και πού κάτι με κρέας. Έτσι σήμερα σας παρουσιάζω τα γιουβαρλάκια της μαμάς μου.

Για 5-6 μερίδες, ανάλογα με το προφίλ της πείνας μας, θα χρειαστούμε:

IMG_9644.jpeg

500 γραμμάρια κιμά

1½ μεγάλο κρεμμύδι

½ φλυτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα

λάδι (όσο βάζετε σε μια σαλάτα)

αλατοπίπερο

άνηθο ή λίγα φύλλα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή λίγο ξερό δυόσμο (προαιρετικά)

λίγο ψιλοκομμένο μαϊδανό

1 αβγό


Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας λίγο νερό, ούτως ώστε το μείγμα να είναι μαλακό. Αν έχουμε χρόνο, καλύπτουμε καλά το μπωλ και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει λίγο το μείγμα. Αν όχι, δεν χάλασε κι ο κόσμος.

Φτιάχνουμε τον κιμά μπαλάκια και τα κυλάμε σε αλεύρι.

Γεμίζουμε κατά τα 2/3 μία κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε στη φωτιά. Όταν κοχλάσει, προσθέτουμε λίγο αλάτι (προαιρετικά και κατά βούληση) και προσθέτουμε με προσοχή τα μπαλάκια.

Όταν επιπλεύσουν όλα, είναι έτοιμα.

Προσθέτουμε μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο για τη μυρωδιά και τη γεύση, αν μας αρέσει.

Αν η σούπα είναι περισσότερο υδαρής απ’ ό,τι θέλουμε, τη δένουμε λίγο ακόμη ως εξής:

Σε μία κούπα κρύο νερό προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το χτυπάμε καλά, για να διαλυθεί εντελώς. Με πολλή προσοχή, για να μην λιώσουμε τα γιουβαρλάκια μας, χύνουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει μία βράση, για να μαγειρευτεί το αλεύρι και να μην μυρίζει η σούπα αλευρίλα. Σβήνουμε τη φωτιά.

Τέλος αβγοκόβουμε ως εξής.

Χτυπάμε ένα αβγό και προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι. Με μία κουτάλα προσθέτουμε στο αβγολέμονο λίγο-λίγο από την σούπα, για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του αβγού, χωρίς να το κάνουμε ομελέτα. Όταν έχουμε ρίξει 3-4 κουτάλες ζουμί, χύνουμε το όλον στην κατσαρόλα και τη σείουμε, για να πάει παντού. Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί το φαγάκι μας (και να παστεριωθεί και το αβγό) και σερβίρουμε τους ξελιγωμένους από τις ευωδιές συνδαιτημόνες τείνοντες το ους, για να ακούσουμε τις κραυγές της ευωχίας.

IMG_9710.jpg