μανιταρόσουπα

Κι εκεί που σπαζοκεφαλιάζετε τι να φτιάξετε για πρώτο πιάτο και τείνετε να λησμονήσετε ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και ετοιμάζεστε να περάσετε άλλη μια μέρα στην κουζίνα, για να φτάσετε κατάκοποι στο τραπέζι και να εύχεστε να ξεκουμπιστούν οι καλεσμένοι, για να ξεκουράσετε το καταπονημένο σας κορμί, ιδού η λύση: Η ήσσων προσπάθεια (με το μέγιστο αποτέλεσμα), φίλοι μου! Θα φτιάξετε μια μανιταρόσουπα που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας, ίνα μη είπω πιάτα και να κυριολεκτώ...

Και χρειάζεστε:

2 κουταλιές (ναι, 2) ελαιόλαδο

2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο. Αν δεν θέλετε βούτυρο, βάλτε αντί για 2 κουταλιές ελαιόλαδο 4, μην βάζετε μαργαρίνες

1½ φλυτζάνι μανιτάρια είτε φρέσκα, είτε από κονσέρβα, αναλόγως με τη διάθεσή σας. Εδώ δίνω τη συνταγή και για τις δύο εκδοχές.

1 λεμόνι (για την περίπτωση των φρέσκων μανιταριών, αλλιώς το παραλείπετε)

1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 κουταλιές αλεύρι

3 φλυτζάνια ζωμό κρέατος ή κότας (εδώ σας ομολογώ χαμηλόφωνα ότι αν δεν έχω κρατήσει κανένα ζουμάκι από κρέας ή κοτόπουλο, χρησιμοποιώ ανενδοίαστα έναν κύβο, οπότε δεν βάζω αλάτι, γιατί αλλιώς η σουπίτσα μας θα γίνει λύσσα).

1 φλυτζάνι ελαφρύ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

πιπέρι και, αν δεν χρησιμοιήσετε κύβο, και αλάτι

λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

και για τη διακόσμηση:

1 κουταλιά μαϊδανό ψιλοκομμένο

το ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Και τώρα προσδεθείτε και αρχίστε την πυραυλοκίνητη εκτέλεση:

Αν έχουμε φρέσκα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε απαλά με υγρό πανί και τα ραντίζουμε με το λεμόνι, να μην οξειδωθούν και μαυρίσουν.

Αν τα μανιτάρια μας βγαίνουν από κονσέρβα, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε ήσυχα-ήσυχα να περιμένουν (όχι για πολύ) στο σουρωτήρι.

Σωτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι και το βούτυρο.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα.

Σωτάρουμε για 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Τα πασπαλίζουμε με αλεύρι και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά ανακατεύοντας. Μην ανησυχείτε που θα γίνει ένας στούμπος στην κατσαρόλα. Εσείς συνεχίζετε ακάθεκτοι. Προσθέτουμε το ζωμό λίγο-λίγο, για να μην σβωλιάσει το αλεύρι, ανακατεύοντας.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει η σούπα ανακατεύοντας απαλά και, αφού πάρει βράση, συνεχίζουμε τον βρασμό για άλλα 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά επίσης ανακατεύοντας πού και πού, γιατί το αλεύρι έχει την κακή συνήθεια να προσπαθεί να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Μα του κάκου, φίλοι μου, εσείς θα το εμποδίσετε!

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Αν θέλουμε βελουτέ τη σούπα μας χωρίς να νοιώθουμε την υφή του μανιταριού στο στόμα, περνάμε το μπήμερ στην κατσαρόλα και πολτοποιούμε τη σούπα.

Σερβίρουμε με χάρη πασπαλίζοντας κάθε πιάτο με ψιλοκομμένο μαϊδανό και ξύσμα πορτοκαλιού.

Καθόμαστε στο τραπέζι προσπαθώντας να μην ανακράξουμε πριν από τους συνδαιτημόνες: Μα πώς τα φτιάχνω  το τέραςςςςςςςςς!!!

Χρόνια πολλά!